diumenge, 25 d’octubre del 2009

Tornant d'Estats Units: Petites diferències

Després de passar una setmana a Nova York, he pogut tornar a apreciar les diferències de la societat americana en la mesura que ja havia apreciat en el temps que hi vaig viure respecte a Catalunya (i Espanya). Espero anar expandint aquest tema en propers posts. Les grans diferències estan subjectes a importants estereotips per ambdues bandes però crec que resulta interessant fixar-se en aquelles que potser són més petites però que poden ser molt reveladores.

Resulta significatiu veure les diferències en un programa de televisió tan quotidià com és el temps. La diferència no es troba tant en els efectes especials que es fan servir sinó en l'orientació. A Espanya (i, de forma encara més destacada, a Catalunya) es posa un gran èmfasis en l'aspecte més descriptiu (quin temps ha fet avui, la pluja total, on ho ha fet, etc.) i en els aspectes tècnics. Sembla que per entendre quin temps ha fet i quin farà calgui que el ciutadà hagi d'entendre la física relacionada amb la meteorologia*. A Estats Units, les cadenes de televisió es centren en mercats més petits que Espanya – però més grans que Catalunya – i, per tant, la informació meteorològica sol tenir un caire molt més local. Evidentment això afavoreix tant la precisió que poden donar de la previsió com la possibilitat de donar-la de manera més concisa. Un programa típic del temps en una cadena d'Estats Units, de fet de Nova York que és el lloc que millor conec, cobreix el temps que ha fet molt, però que molt, ràpidament i passa directament a la previsió del temps pels propers cinc dies, sense posar èmfasis en els aspectes tècnics de la previsió però sí en la informació pràctica pel televident: temperatura, probabilitat de pluja i pluja esperada, vent.

Per mi aquest fet, exemplifica un tret molt característic de la societat americana: la practicitat. Les cadenes de televisió es diferencien per l'exactitud de la seves prediccions o per la quantitat i la rellevància de la informació que donen i no necessàriament pels aspectes tècnics i la bellesa de la ciència de la predicció.

* Vull deixar clar que no tinc res en contra de la meteorologia, que és un ciència que trobo molt interessant i per la que m'he interessat. No obstant, també opino que potser no és de l'interès de tothom i que un entusiasme excessiu pot ser perillós (només cal haver vist algun cop el Polònia).


3 comentaris:

  1. I els meteoròlegs americans l'encerten.

    Una altra diferència televisiva és la manera en que els presidents s'adreçen al públic. Jo vaig créixer a Catalunya i quan hi vaig tornar després d'haver passat una setmana als EUA, vaig veure en Jordi Pujol fent un discurs a la tele des del seu despatx. El primer que vaig pensar va ser "què ha passat?" Als EUA els presidents només escullen aquest format quan hi ha una dimissió presidencial, una declaració de guerra, o un atac terrorista.

    ResponElimina
  2. pues fitxem un meteoroleg americà ja!
    de totes maneres pot ser interessant saber el pssat, per absurd que soni,per trucar la iaia del poble a veure si s'ha mullat, o al pagés del poble per veure si hem perdut la collita...
    i sobre el formar dels Presidents, després de tenir un president que sembla un revisor de metro crec que el proper -sigui quin sigui- em semblarà un Obama!

    ResponElimina
  3. M'encanten aquests articles que fas de tant en tant sobre les diferències entre els dos països...

    ResponElimina