dilluns, 31 d’agost del 2009

L’últim diumenge d’agost, Barcelona

Ahir, avui, la ciutat es va omplint poc a poc. Alguns cotxes més, alguns vianants més també. Criatures! Amb un o dos pares corrent-hi al darrere. Alguns restaurants obren pel cap de setmana pels qui tot just arribats no troben res a la nevera. Es fumen més cigarretes a la plaça, però no sento gaires converses; potser passen als bars amb l’última cervesa de les vacances a la mà. O potser no passen, i els que es retroben ho fan amb paraules discretes, sense saber qui té el cap baix perquè torna a treballar a l’endemà, i qui el té acotat perquè no ho fa.

Poc a poc, com he dit, la ciutat s’omple i demà s’omplirà de cop.

~.~

dimecres, 12 d’agost del 2009

De vacances

M’agafo uns dies de vacances, no sé molt bé que comportarà pel blog, si un augment d’entrades o la cessació completa d’aquestes.

.~.

dilluns, 3 d’agost del 2009

Fets i teories

La Vanguardia té una entrevista a Esteve Espelt, professor de psicologia social i comportament col·lectiu de l’UB, sobre el racisme. M’esperava el pitjor amb el tema i l’especialitat del professor (psicologia social? Per distingir-la de què? Psicologia anti-social?). Però m’intrigava el titular de l’entrevista, “ens costa acceptar que som racistes,” una primera persona plural força valenta.

L’entrevista està força bé, però on m’ha guanyat del tot és a l’última pregunta:

¿Los niños que se están educando en las escuelas multirraciales de ahora serán menos racistas?

Després de discutir la seva tesi sobre el racisme, sobre la societat espanyola i catalana, fins i tot parlar de les seves idees sobre si el coneixement de l’altre ajuda o no a superar el racisme, l’Esteve tenia la seva oportunitat de deixar anar la seva especulació, de criticar les escoles o lloar la mitologia progressista—el que quadri amb les seves idees polítiques—i fer-se un titular.

Però l’Esteve prefereix contestar com un científic:

Es una buena pregunta para estudios que se hagan más adelante. En principio, partiendo de la idea que el temor es a la desconocido, el hecho de habernos socializado en un ambiente de diversidad nos debería de ayudar. Esperemos que sea así.

.~.