dimecres, 18 de novembre del 2009

Valent o insolent

Els txecs celebren aquests dies els vint anys de la revolució de vellut que va acabar amb el règim comunista. Per alguna raó els articles de la premsa insisteixen en el contrast entre la lluita per la llibertat d’aquells dies i l’apatia, fins i tot nostàlgia, dels present dies. M’ha cridat més l’atenció unes paraules del ex-president Havel:

“I have often compared it to being released from prison,” he said. “In prison everything is laid out for you; you don’t have to decide on anything. They tell you when to get up, what to wear, everything is decided for you by others. If you live in this for years and are then suddenly released, freedom becomes a burden.”


Em copsa el que diu, però no sé molt bé perquè. Em sona terriblement paternalista, potser no ho sabeu i no ho sabeu apreciar, tampoc; però la llibertat és el millor per a vosaltres. I alhora també té una lectura molt insultant, bàsicament tractant els txecs de ganàpies. I això últim no sé si és valent o és insolent.

Llegint una mica més m’assabento que Havel, venerat vagi on vagi, no és tan apreciat al seu propi país (amb això s’assembla amb Gorbachev, a qui els russos odien). Però em quedo encara sense saber si és perquè va ser massa valent amb el seus ciutadans, massa insolent, o simplement perquè té raó.

'..'

1 comentari:

  1. A mi la frase em sembla genial. Sempre he pensat que més enllà de la retòrica a la gent li fa por la llibertat i per això s'escuda en excuses dilatants o pors encobertes. No hi podem fer res més que esperar que cada u prengui consciència de la seva llibertat i decideixi fer alguna cosa amb la seva vida. Però encara hi ha una cosa més trista que és veure com un poble sencer opta lliurement per l'esclavatge. Així li va.

    ResponElimina