dilluns, 14 de juny del 2010

Solucions màgiques

No n’hi ha, és clar, i encara menys a una crisi fiscal com l’espanyola. S’han de pujar els impostos o retallar la despesa, i en ambdós casos perjudiquem la recuperació econòmica. En alguns casos, però, és possible augmentar els ingressos, reduir una despesa excessiva, i fins i tot arreglar algun problema.

El cas més clar és el de copagaments a la sanitat. Aparentment aquest tema és un suïcidi polític, però en termes econòmics no té discussió. Tenim un servei sobre utilitzat, amb dèficit, i a prova d’evasió. Els copagaments per visites podrien ser petits i serien igualment efectius— reduirien les visites i generarien ingressos. Es poden fer excepcions per malalts crònics, nens...

Una altra possibilitat que podria animar als ecologistes és la de ser un pèl més agressius amb els impostos sobre la contaminació... i deixar-se de tants subsidis. Les energies alternatives es poden fer atractives abaratint-les o encarint les “no-alternatives.” No vull ser molt optimista, aquí, perquè és improbable que un impost al CO2 pugui portar molts ingressos.

Finalment, i això sí que ja costaria més, hauríem de repensar això de la televisió pública. A Anglaterra la BBC la finança un impost directe. El resultat és una televisió més independent i una percepció del cost real; us puc assegurar que no tindríem la proliferació de cadenes públiques que hi ha (cada cop que torno en descobreixo una de nova).

.~.

3 comentaris:

  1. No hi ha solucions màgiques però si hi hagués dirigents polítics amb claredat d'idees i capacitat per explicar-les les solucions no-màgiques serien possibles i plausibles

    ResponElimina
  2. Cert, un politic responsable ja seria prou aprop d'una solucio magica... El que em preocupa es, paga la pena ser responsable? Vull dir, te algun redit electoral?

    ResponElimina
  3. Estem pagant la demagògia d'anys i anys i de governs i governs, ara veuen que se'ls gira en contra i que no són a temps de demanar responsabilitat a la població perquè ells no l'han mostrat mai. No, ser responsable no dóna vots, de fet els fa perdre, però és per això que cal ser encara més responsable, per fer el que cal tot i que se sàpiga que es perdran unes eleccions.

    ResponElimina