diumenge, 28 de juny del 2009

Els dolents (de debò) de la pel·lícula

El règim iranià no ha tardat gens ni mica a donar les culpes de les protestes als Estats Units, la Gran Bretanya i, és clar, Israel; i amb la impunitat que li dóna la falta de sancions efectives, ha detingut treballadors de l’ambaixada de la Gran Bretanya. Sospito que en pocs dies sentirem d’algun avenç important respecte l’ús de l’energia nuclear.

Les protestes semblen haver acabat amb la via democràtica al país, i el règim iranià prenen posicions internacionals encara més intractables. Suma-hi els morts i els ferits i els detinguts... I la terrible conclusió (que desitjo de tot cor que sigui errònia) és que les protestes han fet més mal que bé.

Per si algun bé poden haver fet, espero que sigui el de deixar clar de quina fusta està fet el règim iranià, i, si no és molt demanar, la fusta d’altres règims pretesament democràtics, sempre amb una figura populista al davant, i sempre amb Estats Units com el dimoni. I un cop la fusta quedi clara, espero (però això ja és demanar molt) que ningú els hi faci el joc. No perquè sigui un pecat criticar Estats Units; sinó perquè validant les fantasies imperialistes d’aquesta gent és fer la vida difícil als qui voldrien drets i una democràcia de veritat per tothom.

4 comentaris:

  1. T'acabo de retrobar.... cóm és que no havies dit res??

    ResponElimina
  2. Qualsevol avenç en la llibertat és bo, desitjable i val la pena lluitar-hi, i per això calia i cal recolzar les protestes dels iranians, però no sé fins a quin punt lluitaven per una "democràcia de veritat per tothom" suposant que això existeixi, penso que tot és més complexe i que jutjar amb els nostres valors societats tan allunyades té els seus perills. En qualsevol cas sembla que s'ha marcit una esperança, coincideixo amb tu en que aviat sentirem a parlar del tema nuclear i molt em temo que ben aviat veurem a la regió problemes de debò que poden deixar en una caricatura la guerra de l'Iraq, per què la pregunta que et faig és, fins a quin punt pot Israel deixar engreixar aquest Iran?

    ResponElimina
  3. Odalric,

    Es a tu que no et retrobava. L'altre pagina va morir amb els links...

    ResponElimina
  4. VdC,

    Estic segur que els "reformadors," si haguessin guanyat, haurien fet pasets minusculs si cap (de fet, ja havien guanyat en el passat i no havien fet gaires canvis). Pero la democracia, almenys, hauria sobreviscut.

    Sobre la pregunta d'Israel, es un tema complicat. He estat llegint una mica mes sobre l'orient mig, a veure si escric un altre article.

    ResponElimina