dilluns, 3 d’agost del 2009

Fets i teories

La Vanguardia té una entrevista a Esteve Espelt, professor de psicologia social i comportament col·lectiu de l’UB, sobre el racisme. M’esperava el pitjor amb el tema i l’especialitat del professor (psicologia social? Per distingir-la de què? Psicologia anti-social?). Però m’intrigava el titular de l’entrevista, “ens costa acceptar que som racistes,” una primera persona plural força valenta.

L’entrevista està força bé, però on m’ha guanyat del tot és a l’última pregunta:

¿Los niños que se están educando en las escuelas multirraciales de ahora serán menos racistas?

Després de discutir la seva tesi sobre el racisme, sobre la societat espanyola i catalana, fins i tot parlar de les seves idees sobre si el coneixement de l’altre ajuda o no a superar el racisme, l’Esteve tenia la seva oportunitat de deixar anar la seva especulació, de criticar les escoles o lloar la mitologia progressista—el que quadri amb les seves idees polítiques—i fer-se un titular.

Però l’Esteve prefereix contestar com un científic:

Es una buena pregunta para estudios que se hagan más adelante. En principio, partiendo de la idea que el temor es a la desconocido, el hecho de habernos socializado en un ambiente de diversidad nos debería de ayudar. Esperemos que sea así.

.~.

4 comentaris:

  1. Sí, realment una resposta honesta. Just ben al contrari del que fa la fauna habitual de per aquí... (aquí=Catalunya)

    ResponElimina
  2. Hi ha uns quans estudis ja, tant als Estats-Units (Robert D. Putnam) com a Europa (Jaap Dronkers), que no ens animen a ser especialment optimistes.

    ResponElimina
  3. Odalric,

    L'Esteve esta a l'UB, pero em temo que la seva resposta honesta no li portara a gaires entrevistes---la "fauna habitual" sap que vol l'audiencia...

    GL,

    Ja vaig seguint el que vas escrivint sobre el tema. Aqui als USA hi ha una muntanya de treballs empirics sobre l'escola---el primer pas per un debat assenyat, al meu parer---que fa enveja. Espero que gent com l'Esteve estigui d'aqui vint anys combinant bases de dades mes que escrivint pamflets.

    ResponElimina
  4. La teoria diu que la diversitat ens hauria d'ajudar... però hi ha tantes teories que no es converteixen en realitats!

    ResponElimina