dimecres, 22 de juliol del 2009

El poc que sé sobre el finançament

Per raons varies, que inclouen certa poca fe en els nostres polítics, no he seguit gaire el tema del finançament. He intentat posar-me al dia llegint les notícies i els blogs, però després d’alguns esforços només una cosa m’ha quedat clara: hi ha molt poca cosa clara en aquest acord.

Sembla que alguns dels objectius s’han complert, altres no. Això és el que hauríem d’esperar de tota negociació. El problema, però, és que aquests objectius estan a l’estatut, el mateix estatut que es ja es va negociar, i el mateix estatut que les corts espanyoles van aprovar. Què estem negociant, doncs? Si el govern compleix la llei? Que algú m’ho expliqui...

A més a més, l’acord de finançament estableix paràmetres però no xifres. Jo no sé d’on es surten aquests números tan precisos, la veritat—i pel que sé, el govern espanyol sembla deixar unes quantes portes obertes a la interpretació. Si hem de negociar que es compleixi el que ja van votar les corts... Jo apostaria que al 2011 estem negociant que es compleixi l’acord.

Doncs, que puc dir: sé (i entenc) més aviat poc d’aquest acord de finançament.

El que sí que sé és que Catalunya ha transferit i transfereix una quantitat de diners espaterrant a la resta de l’estat, que Catalunya és l'única raó per la que el partit socialista va guanyar les passades eleccions generals, i que, despit de tot això, encara hem d’anar a pidolar a Madrid i el partit que s’auto-proclama més catalanista celebra que hem aconseguit deu milions més.

De ganes de ser espanyol em queden molt poques; però hi ha dies que se’m treuen les ganes de ser català també.

5 comentaris:

  1. El govern espanyol no ha donat xifres i totes les que corren són pels caparrons de la part catalana que ha negociat ben bé no se pas el què.
    Per adobar-ho, ahir va sortir un video de Vilaweb,on Puigcercós que fa dies que farda de gran negociador ara diu que encara ens la poden fotre. Ho pots veure aquí:
    http://www.vilaweb.tv/?video=5755&canal=69
    Espero que no treure't les poques ganes catalanes...

    ResponElimina
  2. Qui ens la fotra? Madrid o ERC? Ja es trist que ho hagi de preguntar...

    ResponElimina
  3. El tema del finançament no s'acabarà fins que no s'arribi a un pacte en el que es defineixi clarament quins impostos et quedes tu (impostos federals) i quins impostos em quedo jo (impostos nacionals, regionals, comunitautonomicals, o digues-li com vulguis).
    Tot el demés són parxes perquè amaguen un fet fonamental: la nula capacitat de decisió que té la Generalitat en la fixació del nivell impositiu que paguem els catalans.
    Vull un sistema com el nord-americà o com el suïs! Que cada palo aguante su vela.

    ResponElimina
  4. ERC ja ens l'ha fotut. Segons en Puigcercós ara, a més, pot ser Madrid.

    ResponElimina
  5. Max,

    El que m'esta quedant clar es que el que tu vols no pot ser un pacte, ni tan sols pot ser un estatut! Hauria de ser part de la constitucio. I, posats a tocar-la, ja podriem pensar a enviar-la a pastar fang...

    ResponElimina