dimarts, 29 de setembre del 2009

Deute i diner

M’ha arribat una faula, per dir-ho d’alguna forma, sobre el deute i el diner que he adaptat lliurement pel consum dels meus lectors.

Arriba un turista a l’hotel de Vallfogona de Balaguer, i deixa un bitllet de cent euros com a dipòsit. Corre l’hoteler amb els cent euros a pagar el lampista que li havia deixat a deure la feina. I el lampista no triga a pagar el que deu a la carnisseria, que no és poc: cent euros. I el carnisser els hi porta al doctor que li va cosir el dit; i el doctor va l’hotel, on deu dues nits, suposadament passades a Barcelona per un congrés. I tal com els cent euros tornen a les mans de l’hoteler, baixa el turista que, adonant-se de l’error d’anar a Vallfogona de Balaguer de vacances, no es vol quedar l’habitació. Cap problema, l’hoteler li torna el bitllet de cent euros i el turista abandona Vallfogona de Balaguer—però ningú li retreu: amb la seva visita el poble és ara lliure de deutes!


Com pot ser això? Quines lliçons magistrals d’economia s’amaguen darrere la sorprenent visita d’un turista a Vallfogona? Algú s’atreveix?

.~.

5 comentaris:

  1. Cada un dels personatges debia 100 euros i li debien 100 euros, per tant el deute net era de zero euros. Quan se'n va el turista segueixen tenint el mateix deute: zero euros. La lliçó magistral francament no la veig enlloc, però espero que ens la puguis explicar. Les teories monetaristes sempre m'han encuriosit.

    ResponElimina
  2. Per cert que aquest formulari de comentaris sembla que no funciona correctament amb la meva versió costumitzada del Firefox per Linux. És un escàndol.

    ResponElimina
  3. El deute de Vallfogona amb l'exterior era zero abans de l'arribada del turista i zero després de l'arribada del turista.

    Per mi, aquesta situació és un perfecte exemple del paper del diner com a element que facilita les transacciones en l'economia de la mateixa manera que els deutes existents no es podien saldar entre els que els tenien de forma directa per la falta d'interés d'un en els productes dels altres.

    ResponElimina
  4. Anònim,

    Correcte. La "lliçó magistral," com ja intueixes, ve pel costat del diner. Ara, magistral pot ser no serà...

    QGat,

    Excel·lent! Pero n'hi podem treure una mica més de suc.

    Primo,

    Em pots donar més detalls?

    ResponElimina
  5. Els detalls són que amb la versió 3.0.14 del Firefox/Iceweasel no es poden deixar comentaris. Quan apretes "comentari de l'entrada" o "visualització prèvia", s'esborra el que has escrit. M'imagino que deu ser una incompatibilitat del Javascript dels pebrots.

    ResponElimina