dijous, 26 de novembre del 2009

Dia d’acció de gràcies

L’últim dijous de novembre és el dia d’acció de gràcies, o Thanksgiving, una de les dues festes genuïnament americanes. Els colons es reunien per donar gràcies al déu de torn per la collita que tot just s’havia acabat i, per endavant, per sobreviure l’hivern que tot just comença. Amb el temps ha perdut quasi tot el caràcter religiós, i s’ha tornat amb la reunió familiar per excel·lència, més que el Nadal.

No és el mateix ser un colonitzador que un immigrant, però d’alguna forma Thanksgiving ha pres significant pels que estem lluny del nostre país. Per exemple, els americans consideren un orgull tenir invitats estrangers, i m’he trobat més d’una vegada en el bell mig d’una reunió familiar (i, en dues ocasions, de famílies jueves). Alhora això del gall indi i pastís de poma és una tradició a la que tothom s’apunta. En dues ocasions he cuinat el gall indi jo mateix, amb resultats semi-satisfactoris.

És clar que la distinció entre americans i immigrants és difusa en el poti-poti que és aquest país. Vet-ho aquí la llista d’invitats pel Thanksgiving d’avui, organitzat per un americà d’Illinois, d’origen coreà i casat amb una india: un italià, nacionalitzat americà; la seva dona, americana d’origen danès, i la seva filla, italo-danesa-americana, és clar; una coreana i el seu fill, en aquest cas corea-italo-americano; un indi casat amb una americana de les que porta molts anys per aquí; una sevillana; i un català, el que escriu.

.~.

5 comentaris:

  1. ei, rA, això del dia d'acció de gràcies té alguna mena de relació amb el Black Friday, oi? és que últimament no paro de veure-ho per tot arreu!

    ah, i happy (multi-cultural) thanksgiving!

    ResponElimina
  2. El dia despres, divendres, es Black Friday, basicament el dia de les rebaixes... Les botigues obren a les 6am i coses aixi... Diguem que Black Friday va mes enlla del que estic disposat a integrar-me

    ResponElimina
  3. No sabia que això de posar un estranger a taula per Thanksgiving fos un orgull. Jo hi vais estar una vegada (fa moltíssims anys) amb una família d'Indiana. Em sembla que mai més viure una experiència tan... americana!

    Pel Black Friday, a NYC, em van comentar que les botigues les obrien a les 0:00 i no les tancaven fins a les 24:00. 24 hores de compres desaforades!

    ResponElimina