divendres, 1 de gener del 2010

La del formatge, i alguna cosa més

En el meu darrer viatge per terres catalanes i andaluses he pogut comprovar, una vegada més, que Philadelphia és coneguda principalment per la marca de formatge del mateix nom que, agafeu-vos fort, va ser fundada a Nova York. Coses de la vida.

Des d’aquest humil blog vull ajudar a la ciutat de Philadelphia a superar la síndrome del formatge, i per això incloc avui una llista de personatges que potser us sorprendrà saber que foren nascuts o criats a Philadelphia.

Començo per la cultura popular... Si havíeu escoltat la cançoneta del principi, sabreu que Will Smith és de Philadelphia. I també ho és en Bill Cosby. Els “guapos” de la ciutat són la Grace Kelly i el Richard Gere.

Anem pujant de nivell. L’arquitecte Louis Kahn, l’escultor Alexander Calder, i el lingüista Noam Chomsky (més conegut per ser molt radical) són d’aquí, igual que Robert Crumb (no passa res si no sabeu qui és, però si ho sabeu estareu contents de saber-ho). No hi ha gaires escriptors, però Louisa May Alcott va néixer a Philadelphia (tot i que el seu llibre més famós, Little Women, passa a Massachusetts) i Edgar Allan Poe va passar una bona part de la seva vida aquí.

Si parlem de música, no acabaríem mai. Des de música clàssica (Samuel Barber) a hip-hop (The Roots), la llista és llarguíssima. I és espectacular si parlem de jazz. Una petita mostra: John Coltrane, Stan Getz, Billie Holiday, Lee Morgan, Stanley Clark, fins i tot Sun Ra!

Per acabar, és clar, els dos personatges que són la ciutat, l’estat, i bona part del país: William Penn i Benjamin Franklin.

.~.

5 comentaris:

  1. No voldria aixafar gaires guitarres (ni saxòfons) però em temo que ni el Coltrane ni el Sun Ra són nascuts a Philadelphia, però hi van viure, em sembla.
    Richard Crumbs i Ben Franklins ja no ho sé.

    bon any deu!

    ResponElimina
  2. He posat nascuts o criats per estirar una mica la llista. Mes que res perque, nascuts estrictament a la muncipalitat de Philadelphia, n'hi ha pocs (tret de jugadors de la NBA).

    ResponElimina
  3. oops! tens raó. no he llegit la part de "o criats". my mistake :-(

    ResponElimina
  4. Poe va ser criat a Filadelfia??
    Jo sempre l'havia associat amb Baltimore, que és a la vora, però en diferent estat, em sembla.

    ResponElimina
  5. A Baltimore es on va escriure el seu famos poema, the raven (aixi es diu fins i tot l'equip de futbol america de la ciutat). Poe es va passar la seva vida de feina en feina, i tant baltimore, com philadelphia i nova york tenen "poe sites"... ( a mes a mes de boston, on va neixer, crec).

    ResponElimina