dissabte, 17 d’octubre del 2009

Propostes pel mercat de l’habitatge

Un grup d’economistes espanyols (i un d’italià) han firmat una proposta per reformar el mercat de l’habitatge a Espanya. La iniciativa ha sortit de Fedea, i si repasseu els que ho firmen veure que són els mateixos que porten el blog Nada Es Gratis, que recomano.

Resumint molt i molt, la proposta cerca encoratjar el lloguer per tal de facilitar l’accés a l’habitatge, millorar la mobilitat laboral, i alhora donar una sortida a l’enorme inventari de cases que hi ha a Espanya en aquests moments. Les mesures proposades són de sentit comú: flexibilitzar els contractes de lloguer, agilitant la resolució de disputes; acabar amb els incentius fiscals associats a la propietat de l’habitatge, i re-orientar la protecció social cap al lloguer i no la compra. Aquesta última, exclusivament en la seva segona part, ha estat tot el que el País en va treure de la proposta—que el periodisme d’aquí no dóna per més.

.~.

1 comentari:

  1. El món de l'habitatge i la promoció el conec força bé. Sempre he cregut que la VPO (Vivienda de Protección Oficial), destinada a les rendes més baixes, havia de ser competència exclussiva de l'Estat (ja sigui central, autonòmic o municipal) i ser exclussivament de lloguer, i que en cap cas es podia abandonar la gestió en mans privades i dedicar-lo a la venda, perquè això afavoria especulació i diners negres, entre altres coses. Un altre tema series habitatges de preus concertats per a rendes mitges, que sí podrien ser gestionades pel sector privat.
    L'única sortida de l'stock d'habitatges és que l'Estat se'ls quedi a preu d'HPO i els posi en lloguer; els bans perdran diners, però és assumpte seu. Malgrat tot, no tot es podrà treure així, perquè hi ha molta segona residència que no té sentit com a HPO, però sí (després de la reforma adequada) com a habitatges assitencials per a la tercera edat (penso, sobre tot, en zones de costa).
    El gran problema de la bombolla urbanística ha estat, en molts casos, el preu del sòl, a l'augment del qual se li atribueix el 87% de la pujada del preu de l'habitatge entre 1997 i 2007 (curiosament, a partir de la llei del sòl que es va vendre com un abaratiment de preus). Ara, el que ha de baixar és el preu del sòl, una mitja d'un 54% el sòl urbà i un 67% el sòl urbanitzable.
    Sento haver-me extès tant.
    Salutacions!

    ResponElimina